İzmir Yahudi Cemaati’nden holokost anması

yom_hashoa_izmir

İzmir Musevi Cemaati, İkinci Dünya Savaşı sırasında, soykırımda yaşamını yitiren Yahudiler için “Bir daha asla, asla” başlığı altında anma etkinliği düzenledi. Alsancak’taki Şaar Aşamayim Sinagogu’nda düzenlenen törende konuşan İzmir Musevi Cemaati Başkanı Sami Azar, 1939 – 1945 yılları arasında yaşanan soykırımda 6 milyon kişinin öldüğünü, bunun 1,5 milyonunun çocuk ve genç yahudilerden oluştuğunu söyledi.

Yok edilen insanların neredeyse hiç birinden bir haber olmadığını kaydeden Azar, içlerinden çok az sayıda kişinin günlük tutttuğunu söyledi. Konuşmasında 1941 ve 1944 yıllarında yaşamış ve savaş sırasında notlar tutmuş çocukların günlüklerinden alıntılar paylaşan Sami Azar,”Onların kaderini unutmamalıyız ki, bir daha böyle birşey hiç yaşanmasın. Hatırlayarak, anarak, anlatarak ve öğreterek kalın” diye konuştu.

Etkinlikte «holokost» konusunda araştırmalarıyla tanınan öğretmen Süzet Sidi de bir konuşma yaptı. Sidi, holokostun bir Yahudi tarihi değil, insanlık tarihi dersi olduğunu anlattı.

İkinci Dünya Savaşı’nda insanların sistematik bir şekilde yok edildiği Auschwitz-Birkenau toplama kampının kurtarıldığı 27 Ocak 1945 tarihini temsilen, 27 Ocak günü, 2005 yılında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü” ilan edildi. Türkiye’de 2011 yılından bu yana holokost kurbanlarını anma töreni düzenleniyor.

Fuente: kentyasam.com

Check Also

Radio:: Kan Ladino kon Alegra Amado i Kobi Zarco – 27/03/2026

Programas anteriores שישי, 16:00 – 15:00 El departamento de radio de la nueva corporación de …

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.